Friday - Conference Registration is Open from 8:00a - 7:30p

Workshops Start time 9:00a to get event instructions

Stream A	Stream B	Stream C
Big Plume Room	<u>Manyhorse Room</u>	Outside/Room name
	<u>9:15a - 10:15a</u>	
Cleaning up a deadout	Propolis Benefits &	Dog apiary detection demo
Etienne Tardif	making your own tincture.	Rose Boffart
	Kevin Inglin	
	<u>15min Break</u>	
	<u> 10:30a - 11:15a</u>	
Bee Yard Microscopy Basics	Use of Snelgrove and cloak	Electric fence installation
(Diseases, Pollen and	boards	Jay Honeyman/Margo Supplies
Honey)	Kamon Reynolds	
Etienne Tardif	·	
	<u> 11:15a - 12:00p</u>	
Managing pests and	Queen Rearing 101 - How	TT: T 4
diseases	to get started!!	Hive Inspections 1
Dr Medhat Nasr	Dr Juliana Rangel	Kathy Clay
	60min Lunch (Lunch not pr	ovided)
	1:00p - 1:45p	
	Hive Monitoring - Getting	
Maximizing Honey	Started	
Production	Dr Frank Linton + Rich	Misc Equipment Demos
Dr Shelley Hoover	Morris	
	<u>1:45p - 2:30p</u>	
	3D Printing Beekeeping	Alternative methods for Oxalic acid
Preparing Hives for Winter	Equipment	treatment in hives for varroa contro
Geoff Wilson	Bill Rayment	Dr Medhat Nasr
	15min Break	Di Ficultati Nasi
	<u>2:45p - 3:45p</u>	
Bee Economics: Can you	<u>2.10p 0.10p</u>	
break even?	Mead making	Formic acid application demo
Ron Miksha	Chris Meloche	Robert McBain/Tom Nolan
ROII MIRSIIA	<u>3:45p - 4:30p</u>	
Dollington landager : -	• •	
Pollinator landscapes -	Record keeping and	Hima Imama ati ana 2
Thinking Global and Acting	scoring traits for queen	Hive Inspections 2
Local	selection	Kathy Clay
Julia Common	Dr Nuria Morfin	

Meet & Greet - Friday, 7:00p - 9:00p Light snacks and beverages

Saturday September 30th

Conference Registration is Open from 7:00a - 5:00p

Bee Talks – Day 1				
Stream 1		Stream 2		
	Opening Remarks	- 8:00a to 8:25a		
	Networking - Tradesh	ow Break (20 min)		
	8:45a - 9	9:45a		
Dr Melathopoulos (USA/Canada)	The (considerable) obstacles to increase bee pasture	Dr Medhat Nasr (SK)	Queen Quality and Performance	
Networking - Tradeshow Break (30 min)				
10:15a - 11:15a				
Dr Bromenshenk Dr Debnam (University of Montana)	Commercial Beekeeping Course Development & First Student Impressions	Kamon Reynolds (TN)	Practical Queen Rearing for Hobbyist (Splits & Nucs)	
	Networking - Tradesh	ow Break (15 min)		
	11:30a - 1	12:30p		
Kevin Inglin (NJ)	The Frame Game- The critical Role of Frames in the hive	Rich Morris (WI)	Hive management - What are you missing?	
12:30p - 1:30p				
Lunch Break (60 min)				
Focus Group (Max 10 people) - The Economics of Blueberry Pollination (Dr Miriam Bixby)				
1:30p - 4:15p 1:30p - 2:30p		30p - 2:30p		
Etienne T (YT)	Yukon Honey 1:30p - 2:15p Hawaii Honev	Dr Olav Rueppell (AB)	Keeping hives alive - Behavioural defence of honeybees against disease	

Etienne T (YT) Carey Yost (HI)	Yukon Honey 1:30p - 2:15p Hawaii Honey 2:15p - 3:00p The World's Sweetest Honey 3:00p - 3:45p	Dr Olav Rueppell (AB)	Keeping hives alive - Behavioural defence of honeybees against disease
Ron Miksha (AB)		Networking - Tra	adeshow Break (30 min)
Roundtable	Honey Marketing Moderator: TBA 3:45p - 4:15p	3:00p - 4:00p	
		Dr Juliana Rangel (USA)	Queen management essentials
Networking - Tradeshow Break (15-30 min)			

Networking - Tradeshow Break (30 min)

Ron Miksha (AB)

Networking - Tradeshow Break Closes at 6:30p

WAS/CDBA Banquet 7:00p - 9:00p **Banquet Tickets Required**

Sunday October 1, 2023

Bee Talks - Day 2

Stream 1 Stream 2

8:00 to 8:45 - Rod Scarlett - Canadian Beekeeping Industry Update

Networking - Tradeshow Break (15 min)				
9:00a - 12:30p		9:00a - 10:00a		
Etienne Tardif (YT)	Hive Thermodynamics 9:00a - 9:45a	Dr Frank Linton	Observation Hives: Every Home Should Have One	
Geoff Wilson (SK)	Wintering Singles 10:00a - 10:45a	Networking - Tradeshow Break (30 min)		
		10:30a - 11:30a		
Dr Debnam (MN)	Is In-Hive Moisture Killing your Colony? 11:00a - 11:45a	Dr Juliana Rangel (USA)	Bee Health and Nutrition: Nutritional ecology of workers on a changing landscape	
` '		Networking - Tradeshow Break (15 min)		
		11:45a - 12:30p		
Roundtable	Wintering Moderator: Kamon Reynolds 11:50a - 12:30p	Tracey Smith	Investigating the causes of early queen failure after shipping: could humidity during shipping play a role?	
	12:30p -	1:30p		
	Lunch Break	(60 min)		
Focus Group (Max 10 people) - TBA (Dr Bromenshenk)				
1:30p - 4:30p		1:30p - 2:30p		
Dr Caron (USA)	Calm Hands In the Hive , Responsible Beekeeping in the City	Kevin Inglin	Alternative Hives - A fun study of hive designs	
Julia Common (BC)	<u>1:30p - 2:15p</u>			

Explosion in urban beekeeping 2:15p - 3:00p

Does urban beekeeping kill native bees?

3:00p - 3:45p

Roundtable	Urban Beekeeping Moderator: Dr Melathopoulos	3:00p - 4:00p	
		Kamon Reynolds (USA)	Recipe to a sustainable apiary
Networking - Tradeshow Break (15 min)			
4:45p - 5:30p			
Renee Kusilek (USA)	Symbiotic Gut Health	Perry Mankattah (Ghana)	Advance Top Bar (ATB) for Over 100% Increase in Honey Yield
Close - Out Roundtable and Q&A Speakers 5:30p - 6:00p			
Networking - Tradeshow Close (30min) Closes at 6:30p			