Friday - Conference Registration is Open from 8:00a - 7:30p <u>Workshops</u>

Start time 9:00a to get event instructions

Stream A Big Plume Room	Stream B <u>Manyhorse Room</u>	Stream C <u>Outside/Room name</u>		
	<u>9:15a - 10:15a</u>			
Cleaning up a deadout Etienne Tardif	Propolis Benefits & making your own tincture. Kevin Inglin	Dog apiary detection demo Rose Boffart		
	15min Break			
	<u> 10:30a - 11:15a</u>			
Bee Yard Microscopy Basics (Diseases, Pollen and Honey) Etienne Tardif	Use of Snelgrove and cloak boards Kamon Reynolds	Electric fence installation Jay Honeyman/Margo Supplies		
	<u>11:15a - 12:00p</u>			
Managing pests and diseases Dr Medhat Nasr	Queen Rearing 101 - How to get started!! Dr Juliana Rangel	Hive Inspections 1 Kathy Clay		
	60min Lunch (Lunch not pr	ovided)		
	<u>1:00p - 1:45p</u>			
Maximizing Honey Production Dr Shelley Hoover	Hive Monitoring – Getting Started Dr Frank Linton + Rich Morris	Misc Equipment Demos		
	<u> 1:45p - 2:30p</u>			
Preparing Hives for Winter Geoff Wilson	3D Printing Beekeeping Equipment Bill Rayment	Alternative methods for Oxalic acid treatment in hives for varroa contro Dr Medhat Nasr		
	15min Break			
	<u>2:45p - 3:45p</u>			
Bee Economics: Can you break even? Ron Miksha	Mead making Chris Meloche	Formic acid application demo Robert McBain/Tom Nolan		

Pollinator landscapes Thinking Global and Acting Local Julia Common

Record keeping and scoring traits for queen selection Dr Nuria Morfin

Hive Inspections 2Kathy Clay

Meet & Greet - Friday, 7:00p - 9:00p Light snacks and beverages

Saturday September 30th Conference Registration is Open from 7:00a - 5:00p Bee Talks - Day 1

Stream 1 Stream 2

Opening Remarks - 8:00a to 8:25a

Networking - Tradeshow Break (20 min)

8:45a - 9:45a

Dr Melathopoulos (USA/Canada)

The (considerable) obstacles to increase bee pasture

Dr Medhat Nasr (SK)

Queen Quality and Performance

Networking - Tradeshow Break (30 min)

10:15a - 11:15a

Dr Bromenshenk | Dr Debnam (University of Montana) Commercial Beekeeping Course
Development & First Student
Impressions

Kamon Reynolds (TN)

Practical Queen Rearing for Hobbyist (Splits & Nucs)

Networking - Tradeshow Break (15 min)

11:30a - 12:30p

Kevin Inglin (NJ)

The Frame Game- The critical Role of Frames in the hive

Rich Morris (WI) Hive management - What are you missing?

12:30p - 1:30p

Lunch Break (60 min)

Focus Group (Max 10 people) - The Economics of Blueberry Pollination (Dr Miriam Bixby)

1:30p - 4:15p

1:30p - 2:30p

Etienne T (YT)

Yukon Honey 1:30p - 2:15p Hawaii Honey

Dr Olav Rueppell (AB)

Keeping hives alive - Behavioural defence of honeybees against disease

Caroy Voet (HI

Ron Miksha (AB)	2:15p - 3:00p The World's Sweetest Honey 3:00p - 3:45p	Networking - Tradeshow Break (30 min)		
Roundtable	Honey Marketing Moderator: TBA 3:45p - 4:15p	3:00p - 4:00p		
		Dr Juliana Rangel (USA)	Queen management essentials	
Networking - Tradeshow Break (15-30 min)				
4:30p - 5:30p				
Dr Nuria Morfin (BC)	TTP - BC Pathogen Monitoring	Reece Chandler (AB)	A year in the life of a large- scale beekeeper	
Networking - Tradeshow Break Closes at 6:30p				
WAS/CDBA Banquet 7:00p - 9:00p Banquet Tickets Required				

Sunday October 1, 2023

Bee Talks - Day 2

8:00 to 8:45 - Rod Scarlett - Canadian Beekeeping Industry Update

Stream 2

Stream 1

Networking - Tradeshow Break (15 min) 9:00a - 12:30p 9:00a - 10:00a **Etienne Tardif (YT) Hive Thermodynamics Dr Frank Linton** Observation Hives: Every Home Should Have One 9:00a - 9:45a Networking - Tradeshow Break (30 min) Wintering Singles Geoff Wilson (SK) 10:00a - 10:45a 10:30a - 11:30a Bee Health and Nutrition: Dr Juliana Rangel Nutritional ecology of workers on Dr Debnam (MT) (USA) Is In-Hive Moisture Killing your a changing landscape Colony? 11:00a - 11:45a Networking - Tradeshow Break (15 min) 11:45a - 12:30p Roundtable Wintering **Tracey Smith** Investigating the causes of early queen failure after shipping: Moderator: Kamon Reynolds could humidity during shipping 11:50a - 12:30p play a role?

Lunch Break (60 min) Focus Group (Max 10 people) - TBA (Dr Bromenshenk) 1:30p - 4:30p 1:30p - 2:30p Dr Caron (USA) Explosion in urban beekeeping **Kevin Inglin** Alternative Hives - A fun study of hive designs 1:30p - 2:15p Calm Hands In the Hive, Julia Common (BC) Responsible Beekeeping in the City 2:15p - 3:00p Ron Miksha (AB) Does urban beekeeping kill native bees? 3:00p - 3:45pNetworking - Tradeshow Break (30 min) 3:00p - 4:00p **Urban Beekeeping** Roundtable **Kamon Reynolds** Moderator: Dr Melathopoulos (USA) Recipe to a sustainable apiary Networking - Tradeshow Break (15 min) 4:45p - 5:30p Advance Top Bar (ATB) for **Perry Mankattah** Renee Kusilek (USA) Symbiotic Gut Health Over 100% Increase in Honey (Ghana) Yield Close - Out Roundtable and Q&A **Speakers** 5:30p - 6:00p **Networking - Tradeshow Close (30min)**

Closes at 6:30p